Biji Kurma Dah Keluar Akar


Minggu pertama puasa saya bagitau pada husband yang saya nak semai biji benih buah kurma yang kam buat buka puasa. Husband saya antara percaya dengan tak aje lah apa yang sya cakap mungkin bagi dia mustahil kurma yang dah melalui proses di kilang boleh dibiakkan.

Saya rendam beberapa biji kurma selama 3 hari. Kemudian saya semai menggunakan tanah hitam. lama benar saya tunggu dia bertunas, tapi tak muncul-muncul. Kemarin bila saya hendak buat self watering container saya kumbah balik tanah sebab nak tengok kot-kot benih berkulat atau mati. Enam biji benih yang saya semai, empat darinya dan bertunas akar. Alhamdulillah.

Nanti saya update yer perkembangan benih kurma saya.

Resepi Bubur Tepung Gandum dan Pisang



Ada yang panggil bubur gunting. Ibu selalu buat ni masa kami adik beradik kecik-kecik dulu. Disebabkan adik-adik semua lelaki, menjadi tugas saya dan kakak yang menggunting tepung. Alhamdulillah, dikurnia umur saya panjang, rezeki  dan kesempatan dapat saya buat  untuk anak-anak saya pulak.  Makan bubur ni waktu hujan-hujan memang best sangat.

Mari Buat Sendiri 'Self-Watering Container'



Raya tak lama lagi. Mesti ramai yang akan balik bercuti. Bagi yang balik bercuti lama, mesti risau nak tinggalkan sayur dan pokok-pokok bunga terutama anak-anak pokok yang baru bertunas. Untuk menyelesaikan masalah dan kerisauan itu, mari kita buat 'self-watering container'. 'Self-watering container' membolehkan pokok  tidak perlu disiram kerana ada bekalan air sendiri.

Cara Semai Biji Benih

Ini saya kongsikan cara asas tanam benih. Perkara utama jangan takut hendak mencuba jika ini percubaan kali pertama. Setiap anak benih mengambil masa yang berbeza ikut jenis. Kalau jenis sayur-sayuran lebih cepat bercambah berbanding dengan sayur jenis bebuah.

Bahan-bahan yang diperlukan.

1. Bekas semaian - bole guna bahan kitar semula  seperti kotak minuman, bekas letak telur, botol dan sebagainya. saya gunakan cawan kertas cupcakes yang telah digunakan ( saya dah guna buat lengkong).

2. Tanah- untuk semaikan memadai tanah hitam. Tapi lebih bagus tanah campuran. Ada dijual di nuseri sebab lebih berkhasiat. Tanah hitam dijual dengan harga RM4 manakala tanam campuran RM7.

3. Biji benih - Dah ramai jual benih online sekarang. Saya selalu beli di tanamsendiri.com. Kalau join group gardening di FB, siap ada member offer benih free lagi.

Sekarang mari kita mula semai.


Resepi Muffin Pisang Yang Sedap dan Mudah

Ini adalah resepi yang saya cari-cari selama ini. BUkan sahaja sedap tapi mudah sangat resepi untuk diingat. Suami saya pula memang terlalu cerewet bila bercakap tentang muffin ini. Dia mahukan yang tidak bentat, tapi tekstur bukan lembut seperti kek. Dia mahukan bentuk muffin itu kembung dan merekah di atas. Resepi ini tepat memenuhi ciri-ciri muffin seperti yang dia mau. Amak-anak pun suka sangat. Belum sempat sejuk, dah ada tangan-tangan yang mengapai.

Resepi dari Food

3 biji pisang saiz sedang
1/2 cawan  gula merah (Food gunakan gula kastor)
1 biji telur
1 + 1/2 cawan  tepung naik sendiri ( Food gunakan tepung biasa ditambah dengan baking powder dan baking soda)
1/3 cawan minyak zaitun (Food gunakan melted butter)
1/2 sudu kecil garam

Hiasan: chocolate chip dan gula tebu (macam rupa gula merah tapi lebih pekat warnanya ini untuk dapatkan permukaan yang crunchy)

Cara:
3 biji pisang dilenyek dan dicampurkan dengan gula. Gaul hingga sebati. Pecahkan telur dan pukul seterusnya dimasukkan ke dalam adunan. Masukkan minyak zaitun dan gaul. Masukkan tepung dan kacau sebati jangan sampai terlebih kacau pula. Masukkan dalam muffin pan. Satu adunan genap-genap dapat 12 biji muffin. Tabur chocolate chips dan gula merah di atas adunan.  Bakar dalam oven pada suhu 175C selama 20 minit ( bergantung kepada jenis oven) Biarkan ia sejuk di dalam pan, kemudian baru dihidangkan.

Selamat mencuba :)

Resepi Kulit Pai (Pie Crust) Yang Mudah

Assalamualaikum.

Kali ini saya nak share resepi yang akan menggembirakan peminat pai. Saya  lebih suka savory pai berbanding pai manis  macam chicken mushroom pie. Sedapnyer... Terbayang dia lalu kat tekak time puasa macam ni. Saya sebenarnya dah beberapa kali mencuba membuat kulit pai tapi hampa dan terus  mneyebabkan saya menjadi pengguna hardcore  pie mix flour. Yang tu memang mudah sungguh, cuma masukkan air dan telur.

Disebabkan kedai tu dah stop penjualan pie mix flour ntah kenapa, jadi saya cuba dan cuba membuat menggunakan pelbagai resepi dari macam-macam sumber dan akhirkan saya menemui resepi yang mudah sambil tutup mata mesti boleh buat.

Resepi kulit pie ini dicedok dari Chow. Memang sedap rasa buttery tapi tidak berminyak.