Resepi Donut Gebu


Saya dah beberapa kali buat donut. Dan beberapa kali itu jugalah menggunakan resepi yang berbeza. Tapi semalam menjadi pula donut saya. Yang ini gebu di dalam, tapi di luar sedikit garing. Kalau dicelup dengan coklat ganache tidak lah dia soggy lembik.  Resepi ni saya dapat di fb, tak tahu sapa pemiliknya. Terima kasih tuan empunya.



Bahan A
* 500 g tepung roti...
* 2 sb marjerin
* 1 sk baking powder
* 1 sk bread improver


Bahan B
* 1 cup air suam
* 1/4 cup gula halus
* 1/5 cawan susu tepung
* 1 pkt yis segera (11gm)

Bahan C
* 3 biji kuning telur
* 1/2 sk garam

Cara-cara

1.  Campurkan bahan B dan biarkan selama 15 minit hingga yis kembang
2.  Pukul bahan C sehingga sebati
3.  Campurkan bahan A hingga jadi seperti serbuk roti kemudian masukkan campuran bahan B dan C
4.  Uli sampai elastik selama 10 mnit . Kalau masuk dalam mixer lagi cepat.
5. Tutup dan rehatkan adunan hingga kembang 2 kali ganda lebih kurang 40-45 min.
6.  Kempiskan doh,canai dan terap dengan penerap donut. Biarkn dlm 15 minit.
7.  Panaskan minyak dgn api kecil dan goreng donut hingga kekuningan dengan api sederhana panas.
8. Angkat donut dan toskan di atas kertas serap minyak dan sejukkan.
9. Salutkan donut dengan gula halus dan celup pada coklat ganache.
10. Siap bole dihidangkan


No comments