Resepi Ayam Madu Lemon Pedas / Spicy Lemon Chicken



Resepi ini saya sudah share juga di FB di Masak Apa Hari Ni (MAHN)

Bahan A
Ayam potong sederhana atau kecil
Tepung jangung
Tepung beras
Lada hitam
Lada putih
Garam

Bahan B
Secawan stok ayam @ satu kuib ayam + secawa air
2 sudu besar butter
1 setengah sudu besar tepung jagung
2 sudu besar madu
Sikit minyak bijan

Bahan C
Bawang kisar
2 sudu besar cili blender
2 sudu besar sos cili
Garam dan gula secukup rasa.

Cara:
Gaul semua bahan A dan perap setengah jam. Goreng hingga rangup kekuningan. Angkat ketepikan.

Cairkan butter. Campur dulu semua bahan B. Masukkan ke dalam butter cair. Api sedang. Kacau hingga sebati dan pekat. Ketepikan. (Jika nak buat ayam lemon tak pedas, tambah garam secukup rasa dan tuang ke atas ayam td)

Bahan C pula. Tumis bawang blender hingga naik bau. Masukkan cili blender kacau hingga masak. Masukkan cili sos. Masukkan gula dan garam. Masukkan sos lemon tadi dan kacau hingga sebati. Masukkan semua ayam dan gaul menyeluruh. Angkat dan hidangkan.

Masakan ini sesuai di makan waktu masih panas-panas.

Selamat mencuba :)

No comments